Son Dakika
Türkiye’nin ilk ve Avrupa’nın en büyük atıktan enerji üretim tesisi, Yılda 1,1 milyon ton işleme kapasitesiyle Türkiye’deki ilk atıktan enerji tesisi olarak hizmete girdi.
Türkiye’nin ilk ve Avrupa’nın en büyük Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi Veolia tarafından işletiliyor.
İstanbul, Türkiye’nin 2053’te Karbon Nötr Olma Hedefine Katkıda Bulunacak
Türkiye’nin ilk ve Avrupa’nın en büyük atıktan enerji üretim tesisi, İstanbul’da işletiliyor.
Yılda 1,1 milyon ton işleme kapasitesiyle Türkiye’deki ilk atıktan enerji tesisi olarak hizmete giren İBB–İSTAÇ santralı, 85 MW’lık türbiniyle 1,4 milyon kişinin ihtiyacını karşılayacak elektrik üretiyor. Böylece yılda yaklaşık 1,5 milyon ton karbon emisyonunun azaltılmasını sağlayarak, Türkiye’nin 2053’te karbon nötr olma hedefine katkıda bulunacak.
Su, atık ve enerji yönetimi konusunda dünya çapında hizmet veren Fransa merkezli Veolia Grubu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İSTAÇ ile el sıkıştığını duyurarak “Türkiye’nin ilk ve Avrupa’nın en büyük atıktan enerji üretim tesisinin işletme ve bakım ihalesini kazandık” açıklamasını yaptı.
Anlaşma kapsamında Veolia; Türkiye ve Avrupa Birliği’nin çevre standartlarına sıkı uyum sağlamak, enerji verimliliğini artırmak ve kamu hizmeti kalitesini yükseltmek için santralın tüm operasyonlarından ve bakımından sorumlu olacak. Yılda 1,1 milyon ton civarında geri dönüştürülemeyen evsel atığı işleme kapasitesine sahip Yakma Tesisi, 85 MW’lık türbiniyle 1,4 milyon kişinin ihtiyacına karşılık gelen 560.000 MWh elektriği üretecek. Böylece, İSTAÇ tarafından yapılan resmi değerlendirmeye göre, yılda yaklaşık 1,5 milyon ton karbon emisyonu engellenecek.
Türkiye’nin Karbon Nötr Olma Hedefine Katkıda Bulunacak
Veolia’dan yapılan açıklamada, daha fazla karbon salan atık depolama sahalarının kullanımını azaltıp enerji geri kazanımı sağlayan projenin, Türkiye’deki atık sektörünün karbonsuzlaştırılmasında türünün ilk örneği olduğu bildirildi. Projenin aynı zamanda, Türkiye’nin 2053 yılına kadar karbon nötr olma hedefine doğrudan katkıda bulunduğu belirtildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Veolia İcra Kurulu Başkanı Estelle Brachlianoff, “Ülkenin ilk atıktan enerjiye dönüştürülen tesisini işleterek, Türkiye’nin ekolojik dönüşümüne katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Bunun, ülkenin karbon nötr olma hedefi doğrultusunda, İstanbul’da atık ve enerji yönetiminde ileriye doğru atılmış çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Atık yönetiminde bölgesine örnek teşkil edeceğine inandığımız, tarihi öneme sahip bu projede, Türk ortaklarımızla işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
“Ülkemizin Sürdürülebilir Kalkınmasında Önemli Bir Kilometre Taşı”
Avrupa’nın en büyük geri dönüşüm, yönetim ve atık yönetimi şirketlerinden biri olan İSTAÇ, 40 operasyonel birimi ve 4 bini aşkın çalışanıyla yılda 8 milyon ton evsel katı atığı yönetiyor. İSTAÇ, İstanbul’da yaklaşık 200 hektarlık alanda biyogazdan 68 MW elektrik üreten iki adet Belediye Atığı Düzenli Depolama Tesisi işletiyor.
“Türkiye’nin ilk ticari ölçekli ve Avrupa’nın en büyük atıktan enerji santralinin devreye alınması, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında çok önemli bir kilometre taşını temsil ediyor” diyen İSTAÇ Genel Müdür Yardımcısı Özgür Barışkan, anlaşmayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu proje için çevreci çözümler konusunda deneyimli bir küresel liderle güçlerimizi birleştirmek istedik. Sürdürülebilir enerji üretimi ve düşük karbonlu kalkınma tecrübesine sahip Veolia ile birlikte çalışmaktan mutluyuz.”
Etiketler: Atıktan Enerji Tesisi » Avrupa'nın En Büyük Atıktan Enerji Üretim Tesisi » İBB » İSTAÇ Santralı » Karbon Nötr » Karbon Nötr Olma Hedefine Katkı » TürkiyeBENZER HABERLER