Son Dakika
Ataşehir Belediyesi MSKM’de gerçekleşen söyleşiye Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur, Gülşah Elikbank ile Hayat Tasarlama Sanatı söyleşilerine konuk oldu.
Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur, Gülşah Elikbank ile Hayat Tasarlama Sanatı söyleşilerine konuk oldu.
Yazar Gülşah Elikbank’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Sungur kaygılardan kurtulmak, endişelerle baş etmek ve insanın kendisini yenilemesi için gereken değerler üzerine sorulan soruları yanıtladı.
Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi (MSKM)’nde gerçekleşen söyleşiye vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Sungur, söyleşi sonrası kitaplarını imzalarken de, söyleşiye katılanların sorularını yanıtlamaya devam etti.
Gülşah Elikbank, yaptığı kısa giriş konuşmasında pandemiyle birlikte kaotik olan hayatımızın dört bilinmeyenli denkleme dönüştüğüne dikkat çekerek, “Her şey birbirine karıştı. Pandemiyle birlikte sistem değişecek, insan değişecek dendi. İki yıl sonra bakıyoruz ki neredeyse hiçbir şey değişmedi insana dair. Bu değişim kolay değil gibi geliyor,” değerlendirmesinde bulundu.
Sonrasında ise Elikbank’ın sorduğu “İnsan kendisini değiştirmeye nereden başlamalı?” sorusu neredeyse söyleşinin odak noktası oldu.
Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur, dünyanın doğal felaketler, kazalar, savaşlar, terör ve pandemi ile çok zor bir yıl geçirdiğini belirterek sözlerine başladı.
Sungur, bunca olumsuzluğa ve yaşanan acılara karşın, kendisini insanların acılarını dindirmeye ve azaltmaya yönelik çabayı nasıl sağladığını düşündüğü zaman kendisine güç veren üç duygu olduğunu söyledi: “Aklıma hiç bitmeyen umut, insan acılarına olan duyarlılık ve koşulsuz bir sevgi gelir.”
Sungur konuşmasına şöyle devam etti: “Koşulsuz sevgi derken öyle bir sevin ki sevilen de sevmeyi sizden öğrensin. Koşulsuz bir sevgi ise bu, sevmek sevenle ilgili, sevilenle değil. Eğer sevilen bu sevgiyi göremiyor alamıyorsa bu kişiyle olup olmama kararı senin vereceğin bir karar. Ama bu seni sevgiden vazgeçiren bir şey değil. Hepimiz zaman zaman hayal kırıklıklarına uğruyoruz. Başkalarının sevgisine yeterince güvenemesek de kendimizin sevgisine, aynı zamanda sevginin iyileştirici gücüne, bir taraftan da biraz daha sevgi ile bu dünyanın daha iyi bir yer olabileceğine olan inancımızı her zaman koruyabiliriz.”
Sungur, yeni yılda yeni insan olmanın çok zor olduğunu, ancak yeni yılda yeni farkındalıklar kazanabilmenin mümkün olduğuna değinerek, “Önümüzdeki yıl daha çok şeye sahip olma arzusu yerine, daha az şeye ihtiyaç duyma tarzındaki farkındalığın gelmesini umuyorum. Daha az bencillik, daha çok paylaşım olmasını umuyorum. Daha az yargı daha çok sevgi olmasını umuyorum. Yargının çok olduğu yerde sevgiye zaman kalmıyor,” diye konuştu.
Sungur’un yaptığı bir değerlendirme de oldukça dikkat çekiciydi. Sungur, insanın başına gelen tüm sağlıksız olaylar ve patolojilerin temelinde katılığın yattığına vurgu yaparak şu öneride bulundu: “Daha çok katılık yerine daha çok esneklik gelmesini umuyorum. İster fiziksel ister duygusal olsun bu katılıktan vazgeçip daha az yargılı yaşamayı öğrenmemiz lazım. Herşeyi yargıladığımız bir dünyada dediğim şeyleri değiştirmeye imkan yok. Her şey vakti gelince değişiyor, yeni yıl gelince değil.“
Belli dönemlerde konan hedeflerin bir süre sonra yarım kaldığını ve başa döndüğünü hatırlatan Sungur bu durumun nedenini ise şöyle açıkladı; “İnsan türünün kendisini böyle tekrarlaması aslında yaşadıklarına yeterince anlama verememesiyle ilgili. Daha çok bilgi sahibi oluyoruz, daha çok bilgelik sahibi olmuyoruz. Bilginin çok, bilgeliğin giderek yok olduğu bir dünyada yaşadığımız için… Bilginin insanın kendi hayatına, başkalarının hayatına değmesi lazım… Bence değişim, farkındalık ile bu farkındalığı hayatlarımıza nasıl entegre ettiğimizle başlayan bir şey.
Amaçlar yerine değerleri oluşturabilirsek, edindiğimiz farkındalıkları da bu değerler doğrultusunda kullanabilsek belki de pek çok şeyi değiştirebiliriz.”
Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur ve Gülşah Elikbank söyleşi sonrası kitaplarını imzaladı.
Gülşah Elikbank Hayat Tasarlama Söyleşilerinde Şubat’ta Mario Levi, Mart’ta ise Cahit Berkay’ı konuk edecek.
Haber ve Fotoğraflar: Kadir İncesu
Etiketler: Ataşehir Belediyesi MSKM » Gülşah Elikbank » Hayat Tasarlama Sanatı Söyleşileri » MSKM Söyleşi » Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur » Yargının Çok Olduğu Yerde Sevgiye Zaman KalmıyorBENZER HABERLER