Son Dakika
2013 yılında başlayan, 10 yılı aşkın süredir devam eden Yenisahra Mahallesi Kentsel Dönüşüm çalışmalarında mağduriyet boyutu giderek büyüyor.
Recep Kenan/itvhaber.com
DKY İnşaat firması Kentsel Dönüşüm projesi çalışması yürütürken karot aldığı bina Ataşehir Belediyesi tarafından yapılan ihale sonrası yıkıldı.
Ataşehir Yenisahra Mahallesi Yıldırım Beyazıt Caddesi üzerindeki karot alınan 4 katlı bina yıkıldı. Bu etapta ihalesinin yapıldığı açıklanan 16 binanın yıkım işlemlerinin tamamlanacağı öğrenildi.
DKY’NIN 2016 YILINDA KAROT ALDIRDIĞI RİSKLİ 86 BİNAYA YIKIM
2013 yılında başlayan Kentsel Dönüşüm projesi çalışması yürütürken DKY tarafından 2016 yılında karot alınan 86 binadan 50 tanesinin yıkımı tamamlandı. DKY tarafından 2016 yılında karot alınan 86 binadan yıkımı beklenen 36’nın 16’sı için daha yıkım çalışmalarından başlandığı kaydediliyor.
DKY İNŞAAT FİRMASI 10 YILI AŞAN SÜREDE ÇALIŞMA YAPMADI
Ataşehir Yenisahra ve Barbaros mahallelerinde kentsel dönüşüm projesi adıyla çalışmalara başlayan DKY inşaat firması 10 yılı aşan süre içerisinde proje alanlarında hiçbir çalışma yapmadı. O dönem özel proje hazırlığı gerekçesiyle binalardan karot aldırdı. Karot alınan binaların yıkım kararı çıktı. Tapu kayıtları düştü. Bu binalarda yaşayan insanların büyük bir kısmı binaları boşaltmak zorunda kaldı.
YENİSAHRALI VATANDAŞLAR ÇARESİZ, DESTEK BEKLİYOR
Elektrik, doğalgaz ve suyu kesildiği halde, ekonomik zorluk ve yokluktan yaşamını riskli binalarda sürdürüyor. Riskli binalarda barınmaya çalışan vatandaşlar korku içinde yaşamlarını sürdürüyor. Her an binalarının yıkılacağına ve sokakta kalacakları kaygısıyla yaşamını sürdürüyor. Bu ekonomik koşullarda, kiraların bu derece yüksek olduğu dönemde evinden olan ya da olmak durumuyla karşı karşıya kalan Yenisahralı vatandaşlar çaresizlik içerisinde ilgililerin desteğini bekliyor.
DKY İNŞAAT’TAN ÖZEL PROJE TAAHHÜDÜ İLE KAROT İKNASI
Özel proje taahhüdü ile ve inşaata kısa sürede başlama ve daha hızlı tamamlama vaadi ile hak sahiplerini binalarında karot çalışmasını yapılmasını ikna eden firma DKY İnşaat, o günden bugüne bölgede hiçbir çalışma yapmadı. Mağdur vatandaşlara düşürdüğü bu zor durumda hiçbir desteği olmadı.
MAĞDURİYETİN EN BÜYÜK SORUMLUSU DKY İNŞAAT SESSİZ
Yapılan çalışmalar ve görüşmelerde bölgedeki mağduriyetin en büyük sorumlusu DKY inşaat firmasını, yakın gelecekte de bölgede önemli bir çalışma yapacak kapasitede ve niyette olmadığı görülüyor.
DKY İNŞAAT MAĞDURİYETİN MALİ KÜLFETİNİ PAYLAŞMALI
Bu zor ekonomik koşullarda yaşamını sürdürmeye çalışırken bir de evinden olan, yaşadıkları ekonomik güçlüğe kira maliyeti de yüklenince daha da büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalan karota alınmış bina sahipleri, bu mağduriyetin en büyük sorumlusu DKY İnşaat firmanın taşın altına eline sokması gerektiğini düşünüyor. DKY İnşaat yaşanan mağduriyetin mali külfetinin önemli bir kısmını karşılamak zorunda olduğu kaydediliyor.
MAĞDUR VATANDAŞLAR İLGİLİLERDEN ÇÖZÜME KATKI VE DESTEK BEKLİYOR
Merkezde ve yerelde konu ile ilgili, yetkili kurum ve kuruluşların duyarlı olmasını isteyen mağdur vatandaşlar, ilgililerin sorunun çözümüne katkı ve destek vermelerini bekliyor.
YENİSAHRA KENTSEL DÖNÜŞÜM 2013 YILINDA BAŞLADI, 10 YILI DOLDU
İlk adımı Fikirtepe dönüşüm projesini takiben 2013 yılında başlayan, 10 yılını dolduran Yenisahra Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesi çalışmalarından bir arpa boyu yol alınmazken; özel plan çalışması taahhüdü ve projenin hızla tamamlanması vaadi ile karot alınan binalarda yıkımlar devam ediyor.
İMAR PLANLARI GECİKTİ ÇÖZÜM, BAKANLIK ÖZEL PLANI
2013 yılında Kentsel Dönüşüm projesi çalışmaları başlayan Yenisahra Mahallesi’nin imar planlarının gecikmesi üzerine, Bakanlık tarafından hazırlanacağı söylenen özel plan çalışması için gerekli olduğunu öne süren DKY İnşaat firması, çalışma yürüttüğü alanda değişik adalardaki hak sahiplerini ikna ederek karot aldırdı.
DKY İNŞAAT ÖZEL PLAN ÇALIŞMASI İÇİN KAROT ALDIRDI
DKY İnşaat firması Bakanlık tarafından hazırlanacağı söylenen özel plan çalışması için binaların riskli olduğunun belirlenerek dönüşümü hızlandırmayı amaçladıklarını söylediler. Konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan, başlarına gelecek felaketten habersiz bir grup hak sahibi, karot alınmasına izin vererek binalarının riskli olduğu tespitini yaptırdılar. Karot çalışması yapılan 86 bina riskli ilan edilerek yıkım kararı çıktı.
86 BİNADA 190’IN ÜZERİNDE BAĞIMSIZ BİRİME YIKIM KARARI
O dönem riskli bina tespiti yapılan 86 binada 190’ın üzerinde bağımsız birimde yaşamını sürdüren 1200’ün üstünde mahalle sakini bu durumdan etkilendi. Boşaltılması tebliğ edilen, elektrik ve su ile doğalgazı kesilen bu binalarda oturanlara binalarda yaşam olanakları kalmayan hak sahiplerinin bir bölümü evlerini boşaltarak mahalleyi terk etmek zorunda kaldıklar. Ekonomik zorluklar içindeki bazı hak sahipleri ise evlerinde yaşamlarını sürdürmeye devam ettiler.
EKONOMİK KRİZ, KİRAYA YANSIMALARI BARINMA KRİZE DÖNDÜ
Özellikle kış koşullarının baş gösterdiği günlerde atak yapan kurumlar, yıkım kararını uygulamaya olumsuz kış koşullarının yaşandığı dönemlerde daha da gayretli olduklarını görüyoruz. Yıkım kararı olan binaları boşaltanların çok büyük kısmı dar ve sabit gelirli insanlar. Bu insanlar zorlu koşullarda barınma sorunu ile karşı karşıya kaldılar. Üstüne gelen ekonomik kriz ve bu krizin kiraya yansımaları bu insanların barınma sorununu krize döndürdü.
Etiketler: Dönüşüm Mağduriyeti » itvhaber » Karot » Karot Alınan Binalarda Yıkım » Karot Alınan Binalarda Yıkıma Devam » Karot Mağduriyeti » Kentsel dönüşüm » Yenisahra » Yenisahra Mahallesi » Yenisahra’da Dönüşüm MağduriyetiBENZER HABERLER